Меѓународен ден на Планетата Земја

Меѓународен ден на Планетата Земја

По повод 22 април Меѓународниот ден на Планетата Земја, децата координатори при Детската Амбасада за Сите Деца во СВетот, во соработка со учениците од ООУ „Пецо Даскалот“ – с. Долнени, успешно реализираа работилница на тема „Ден на Планета Земја“. Работилницата предвиде работа во 4 групи, каде што децата од Детската Амбасада, Божица Радеска, Теодора Димовска, […]

Од децата за децата

Од децата за децата

Денес Детската Амбасада за Сите Деца во Светот го реализира традицоналниот Проект „Од децата за децата“, кој што е во координација со седумте Основни Општински Училишта од Прилеп, но и во соработка со Центарот за Социјална Работа од Прилеп. Целта е да се разбуди духот на јасен придонес на секој ученик во градењето на хуманистичкото […]

8-ми Април, меѓународен ден на Ромите

8-ми Април, меѓународен ден на Ромите

Членовите на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, преку Арт работилницата на ДЕЦ „4-ти Јули“, изработија ликовни дела поврзани со меѓународниот ден на ромите. Децата преку цртежи им го честитаа овој значаен ден за ромите. Оваа активност е реализирана во соработка со ООУ „Добре Јованоски“ од Прилеп, каде што беа изложени делата. Нека овај […]

Реализирана и последната активност од Проектот „Ноќ со Андерсен“

Реализирана и последната активност од Проектот „Ноќ со Андерсен“

Успешно реализирана и последната активност од Проектот „Ноќ со Андерсен“. Децата, а и нивните родители, со задоволство учествуваа во оваа реализација. Со многу возбуда децата, по испраќањето на нивните родители и спремањето за спиење, илустрираа спомени од успешно реализираните активности и како тие поминаа толку бразо, но со надеж дека и оваа година повторно ќе […]

Работилница по повод светскиот ден на лица со аутизам

Работилница по повод светскиот ден на лица со аутизам

Денес по повод светскиот ден на лица со аутизам, Детската Амбасада за Сите Деца во Светот одржи работилница во која учествуваа деца членови на амбасадата, но и нивни другарчиња. Работилницата траеше 90 минути, а децата со внимамие ги следеа зададените задачи и успешно ги реализираа. Децата го гледаа документарниот филмот „Дрона и јас“ и се […]

Италијанска делегација во посета на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот

Италијанска делегација во посета на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот

Денес Детската Амбасада за Сите Деца во Светот ја посети делегација од пријателската Република Италија. Делегацијата е составена од професори кои што предаваат во основните и средните училишта во Италија, а имаат за цел да посетат формално и неформално образование во Општина Прилеп, да се запознаат со работата и да разменат искуства.   На средбата […]

Проект „Ноќ со Андерсен“ – Игри

Проект „Ноќ со Андерсен“ – Игри

Уште една успешно реализирана активност од Проектот „Ноќ со Андерсен“ на членовите од Детска Амбасада за Сите Деца во Светот. Децата со голем интерес ги следеа игрите, а позитивната атмосфера придонесе за зголемување на напреварувачкиот дух на игрите пантомима, асоцијација, расипан телефон и меморија, каде што беа презентирани бајките на Андерсен. Место на одржување е […]

Проект „Ноќ со Андерсен“ – Илустрација на јунаците од бајките

Проект „Ноќ со Андерсен“ – Илустрација на јунаците од бајките

Реализација на активност на членовите од Детска Амбасада за Сите Деца во Светот. Илустрација на јунаците од бајките на Ханс Кристијан Андерсен. Користеи техники: акварел, гваж, дрвени боици, пастел и фломастери. Место на одржување е Паркот на Револуцијата во Прилеп. Децата со задоволство ја изработија оваа активност и уживаа во убавото време и чистиот воздух. […]

ЕДНО НЕБО ЗА СИТЕ ДЕЦА

ЕДНО НЕБО ЗА СИТЕ ДЕЦА

Со активности предвидени во планот и програмата на Детската Амбасада за Сите деца во Светот, се реализира активноста за интернационалните денови на среќата 20ти март и денот на лица со даунов синдром 21ви март. Оваа активност ги опфати двата дена со тоа што се реализираше работилница во соработка со ООУ „Климент Охридски“ во Прилеп, со […]

По повод 8ми Март, Денот на жената организирана хуманитарна акција

По повод 8ми Март, Денот на жената организирана хуманитарна акција

Денес по повод 8ми Март, Денот на жената, децата координатори реализираа хуманитарна акција во центарот на Прилеп. Оваа хуманитарна акција предвиде продажба на цвеќиња по симболична цена, а собраните средства беа донирани на семејството Шамбевски, односно за помош при лекување на мајката на двете малолетни деца. Оваа акција беше позитивно оценета од сите донатори кои […]