Божикен ручек

Божикен ручек

По 17-ти пат, традиционално, во организација на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, 500 деца се дружеа на свечен Божикен Ручек и ќе го славеа Христовото раѓање. На оваа прослава Детската Амбасада за Сите Деца во Светот го додели најпрестижното признание за општествена одговорност ОРДЕН ЗА НОСИТЕЛ НА МИРОТ. Оваа година ова меѓународно признание […]

Светските денови на демократијата и мирот

Светските денови на демократијата и мирот

По повод светските денови на демократијата и мирот, децата координатори ги посетија сите основни училишта во Прилеп и изработија работилници на тема „Демократија“. Учество зедоа ученици од осмо и деветто одделение, а во склоп на часот по Граѓанско образование. Овај караван ја постигна својата цел, учениците активно учествуваа во групната изработка на проектот, со внимание […]

Светскиот ден на Спонзорството

Светскиот ден на Спонзорството

На 05. септември е светскиот ден на Спонзорството, а по тој повод Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, организираше настан на кој додели Благодарници за покажана хуманост и разбирање во градењето на хуманистичкото пштество. Благодарници беа доделени на сите пријатели на децата, кои преку разни начини помогнаа за успешна реализација.  

Доделување на дипломи на над 200 деца

Доделување на дипломи на над 200 деца

Доделување на дипломите на над 200 деца од нашиот Прилеп, кои успешно ги завршија јазичните сесии по:англиски јазик, германски јазик, италијански јазик, шпански јазик, веб дизајн и математика, на Детскиот Едукативен Центар “4-ти Јули“ во Прилеп, кој постои 14 години. Децата можат да ги користат дипломите за да го покажат своето стекнато знаење, како од […]

Работилница: „ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“

Работилница: „ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“

Работилница: „ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“ Денес по повод интернационалниот ден на тутунот, во просториите на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, се одржа работилница на тема:„ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“. Оваа работилница ја водеа децата координатори и в.д. Генералниот Секретар, г-дин Петар Стојаноски, а учество зедоа триесетина […]

Конкурс за поезија и проза – „Солунските браќа сонце на Словенските народи“

Конкурс за поезија и проза – „Солунските браќа сонце на Словенските народи“

По повод денот на Македонските просветители Св Кирил и Методиј, Едукативниот центар при Детската Амбасада за Сите Деца во Светот за прв пат оваа година зеде учество на конкурсот за поезија и проза, каде што со свои творби настапуваа и наши членови, на тема: „Солунските браќа сонце на Словенските народи“. Овај конкурс се одржа во […]

Детската Амбасада во посета на Австрија

Детската Амбасада во посета на Австрија

Детската Амбасада оваа година ја реализира програмската заложба од овој проект со посета на пријателската Република Австрија, односно убавиот град Виена, но попатно ги посети и градовите: Братислава од Република Словачка и Будимпешта во Република Унгарија. Децата беа среќни и видливо задоволни од убавите културно историски знаменитости на овие убави европски градови.Големата возбуда и задоволство […]

Во сеќавање на 100 години од раѓањето на Киро Глигоров

Во сеќавање на 100 години од раѓањето на Киро Глигоров

Во спомен сеќавање на Првиот Претседател на Република Македонија и Почесен Амбасадор и поддржувач на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, Г-дин Киро Глигоров. Споменот на таткото на демократска Македонија никогаш да не престане! Во сеќавање на 100 години од раѓањето на Киро Глигоров. 03.05.1917 – 03.05.2017 In memory of the first President of […]

Запознај ја Македонија, за да ја засакаш повеќе

Запознај ја Македонија, за да ја засакаш повеќе

Една од најзначајните програми која се реализира од самото основање на Детката Амбасада е програмата за запознавање на сопствената држава Република Македонија, со сето свое културно-историско и природно национално богатство. За таа цел беше предвидена, дводневна посета на Струмичкиот регион. Програмата започна со посета на Националниот локалитет „Стоби“, каде што децата беа запознати со историјата […]

Меѓународен ден на Планетата Земја

Меѓународен ден на Планетата Земја

По повод 22 април Меѓународниот ден на Планетата Земја, децата координатори при Детската Амбасада за Сите Деца во СВетот, во соработка со учениците од ООУ „Пецо Даскалот“ – с. Долнени, успешно реализираа работилница на тема „Ден на Планета Земја“. Работилницата предвиде работа во 4 групи, каде што децата од Детската Амбасада, Божица Радеска, Теодора Димовска, […]