Работилница: „ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“

Работилница: „ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“

Работилница: „ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“ Денес по повод интернационалниот ден на тутунот, во просториите на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, се одржа работилница на тема:„ Штетноста на цигарите и зависноста кај младите“. Оваа работилница ја водеа децата координатори и в.д. Генералниот Секретар, г-дин Петар Стојаноски, а учество зедоа триесетина […]

Конкурс за поезија и проза – „Солунските браќа сонце на Словенските народи“

Конкурс за поезија и проза – „Солунските браќа сонце на Словенските народи“

По повод денот на Македонските просветители Св Кирил и Методиј, Едукативниот центар при Детската Амбасада за Сите Деца во Светот за прв пат оваа година зеде учество на конкурсот за поезија и проза, каде што со свои творби настапуваа и наши членови, на тема: „Солунските браќа сонце на Словенските народи“. Овај конкурс се одржа во […]

Детската Амбасада во посета на Австрија

Детската Амбасада во посета на Австрија

Детската Амбасада оваа година ја реализира програмската заложба од овој проект со посета на пријателската Република Австрија, односно убавиот град Виена, но попатно ги посети и градовите: Братислава од Република Словачка и Будимпешта во Република Унгарија. Децата беа среќни и видливо задоволни од убавите културно историски знаменитости на овие убави европски градови.Големата возбуда и задоволство […]

Во сеќавање на 100 години од раѓањето на Киро Глигоров

Во сеќавање на 100 години од раѓањето на Киро Глигоров

Во спомен сеќавање на Првиот Претседател на Република Македонија и Почесен Амбасадор и поддржувач на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, Г-дин Киро Глигоров. Споменот на таткото на демократска Македонија никогаш да не престане! Во сеќавање на 100 години од раѓањето на Киро Глигоров. 03.05.1917 – 03.05.2017 In memory of the first President of […]

Запознај ја Македонија, за да ја засакаш повеќе

Запознај ја Македонија, за да ја засакаш повеќе

Една од најзначајните програми која се реализира од самото основање на Детката Амбасада е програмата за запознавање на сопствената држава Република Македонија, со сето свое културно-историско и природно национално богатство. За таа цел беше предвидена, дводневна посета на Струмичкиот регион. Програмата започна со посета на Националниот локалитет „Стоби“, каде што децата беа запознати со историјата […]

Меѓународен ден на Планетата Земја

Меѓународен ден на Планетата Земја

По повод 22 април Меѓународниот ден на Планетата Земја, децата координатори при Детската Амбасада за Сите Деца во СВетот, во соработка со учениците од ООУ „Пецо Даскалот“ – с. Долнени, успешно реализираа работилница на тема „Ден на Планета Земја“. Работилницата предвиде работа во 4 групи, каде што децата од Детската Амбасада, Божица Радеска, Теодора Димовска, […]

Од децата за децата

Од децата за децата

Денес Детската Амбасада за Сите Деца во Светот го реализира традицоналниот Проект „Од децата за децата“, кој што е во координација со седумте Основни Општински Училишта од Прилеп, но и во соработка со Центарот за Социјална Работа од Прилеп. Целта е да се разбуди духот на јасен придонес на секој ученик во градењето на хуманистичкото […]

8-ми Април, меѓународен ден на Ромите

8-ми Април, меѓународен ден на Ромите

Членовите на Детската Амбасада за Сите Деца во Светот, преку Арт работилницата на ДЕЦ „4-ти Јули“, изработија ликовни дела поврзани со меѓународниот ден на ромите. Децата преку цртежи им го честитаа овој значаен ден за ромите. Оваа активност е реализирана во соработка со ООУ „Добре Јованоски“ од Прилеп, каде што беа изложени делата. Нека овај […]

Реализирана и последната активност од Проектот „Ноќ со Андерсен“

Реализирана и последната активност од Проектот „Ноќ со Андерсен“

Успешно реализирана и последната активност од Проектот „Ноќ со Андерсен“. Децата, а и нивните родители, со задоволство учествуваа во оваа реализација. Со многу возбуда децата, по испраќањето на нивните родители и спремањето за спиење, илустрираа спомени од успешно реализираните активности и како тие поминаа толку бразо, но со надеж дека и оваа година повторно ќе […]

Работилница по повод светскиот ден на лица со аутизам

Работилница по повод светскиот ден на лица со аутизам

Денес по повод светскиот ден на лица со аутизам, Детската Амбасада за Сите Деца во Светот одржи работилница во која учествуваа деца членови на амбасадата, но и нивни другарчиња. Работилницата траеше 90 минути, а децата со внимамие ги следеа зададените задачи и успешно ги реализираа. Децата го гледаа документарниот филмот „Дрона и јас“ и се […]